Groepstraining

Als hulpverlener ben je alert op signalen die wijzen op huiselijk geweld. In de praktijk zijn deze signalen niet makkelijk te herkennen. Naarmate er meer factoren aanwezig zijn, zoals kinderen en/of dieren, neemt de complexiteit toe. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste signalen herkent, weet welke vragen je kunt stellen en hoe je op een goede manier omgaat met de situatie? Hiervoor heeft Mendoo een speciale interactieve training ontwikkeld.

Training leren signaleren

Uit onderzoek blijkt dat verschillende vormen van mishandeling vaak niet op zichzelf staan. Als een partner wordt mishandeld, ondergaan inwonende kinderen en/of huisdieren vaak hetzelfde lot. Voor hulpverleners is het belangrijk dat ze de signalen herkennen van zowel mishandeling van mensen als van dieren.  Mendoo heeft hiervoor de interactieve training ‘Leren signaleren’ ontwikkeld.

In deze training nemen we je virtueel mee in praktijksituatie. Je maakt zelf keuzes en ziet meteen wat de consequenties daarvan zijn. Daarnaast laten we je spelenderwijs kennis maken met de verschillende signalen van zowel dieren- als kindermishandeling en creëren we praktische handvatten waar jij in jouw werk en/of privéleven mee aan de slag kunt gaan.

De interactieve training leert je de verschillende signalen van huiselijk geweld te herkennen en bij elkaar op te tellen. Met als resultaat dat je:

  • alle signalen leert zien en beter weet hoe je ze moet interpreteren;
  • je kennis vergroot over de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling;
  • de juiste vragen weet te stellen om een goede inschatting van de situatie te kunnen maken;
  • weet wat je kunt doen als blijkt dat er sprake is van mishandeling van partners, kinderen of dieren.

De training is ontwikkeld voor professionals die werken in een maatschappelijke context. Denk aan politie, ambulante hulpverleners, aandachtsfunctionarissen, docenten, jongerenwerkers et cetera.

Voor professionals uit een ander werkveld kan de training op verzoek aangepast worden naar relevantie.

De trainer komt een dagdeel op locatie en neemt je mee in de theorie en laat je door middel van interactie en casuïstiek anders kijken naar signalen van mishandeling. Hierdoor leer je eerder in te grijpen zodat escalatie kan worden voorkomen. Na afloop weet je wie de belangrijkste samenwerkingspartners in jouw regio zijn, ontvang je een e-learning (naslagwerk) en een certificaat van deelname.

Al onze trainingen worden per organisatie en per regio op maat ontwikkeld en aangeboden.

De training duurt vier uur en bestaat uit de onderdelen:

  • theorie
  • praktijk
  • casuïstiek
  • Virtual Reality experience

De investering voor de training bedraagt € 2.390,= exclusief BTW en reiskosten en inclusief voorbereiding en materialen.

 

Investering per persoon

Bij een groepsgrootte van maximaal 12 deelnemers is de investering € 199,= p.p.

Wat anderen vinden

De deelnemers kijken terug op een geslaagde training: “Deze training was erg leerzaam. Ik had bijvoorbeeld geen idee dat maar liefst 41% van de slachtoffers van huiselijk geweld die in het bezit zijn een huisdier, de vlucht met gemiddeld een jaar uitstelt vanwege zorgen over het huisdier. Dat is zeker iets dat ik meeneem in mijn werk en ook bij mijn collega’s onder de aandacht zal brengen”.

Wethouder Natasja Groothuismink (Zorg en Veiligheid & Jeugd en Dierenwelzijn)

Vragen of meer informatie over de opleiding?

Neem contact met ons op.

E-learning

Ben je (nog) niet in de mogelijkheid om de interactieve training te volgen? Er is ook een E-learning ontwikkeld voor iedereen die meer wil leren over de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling.