Informatie voor de vrouwenopvang

Van de vele vrouwenopvangorganisaties in Nederland laten        Blijf Groep, Kadera, Moviera en Wender dieren toe in de opvang. Samen met Mendoo hebben zij op maat nieuw beleid ontwikkeld en succesvol geïmplementeerd.

Samen naar herstel

Vraag je iemand die moet vluchten uit een noodsituatie wat hij/zij mee zou nemen, staan kinderen en huisdieren voorop. Hoe pijnlijk is het wanneer je op een veilige plek bent aangekomen, er wordt gezegd dat jouw dier niet welkom is. Voor veel mensen is dit de reden de vlucht uit te stellen met maar liefst een jaar.

Diertoegankelijk beleid

Om een oplossing te bieden voor slachtoffers met een huisdier heeft Mendoo diertoegankelijk beleid ontwikkeld. Het belangrijkste verschil is dat de cliënten in diertoegankelijke opvanglocaties hun huisdier(en) mee mogen nemen. Door de krachten te bundelen tussen vrouwenopvangorganisaties en Mendoo wordt de expertise van beide partijen optimaal ingezet om cliënten optimaal te begeleiden bij hun herstel.

Uiteraard zijn wij er ons van bewust dat niet elke vrouwenopvanglocatie op dit moment uitgerust is om dieren te laten verblijven. Daarnaast bestaan er vaak twijfels en zorgen rondom mogelijke allergieën, bijtincidenten, angsten, hygiëne, ziektes en geloofsovertuigingen. Zaken die deels terecht, maar niet onoverkomelijk zijn. Mendoo verkent graag samen met de opvanglocatie de situatie ter plaatse, de behoeften en de mogelijkheden voor de nabije toekomst.

Een hulpverlener vertelt:

“Het is zo fijn dat er een initiatief bestaat als Mendoo. Ik heb dit ook gedeeld met mijn collega’s. Inmiddels heb ik over meerdere casussen contact gehad met het team van Mendoo en ik ben elke keer goed, praktisch en snel geholpen. Voor mijn cliënten betekent de opvang ontzettend veel. Het draagt echt bij aan het verloop van hun eigen traject. Bedankt voor jullie gepassioneerde en professionele inzet!”

Hulpverleners en cliënten vertellen

Deze video is gemaakt in samenwerking met vrouwenopvangorganisatie Blijf Groep en toont het belang aan van ons werk voor zowel de cliënt als de hulpverlener. ‘Blijf van mijn Dier’ is een projectnaam van Mendoo.

Samen staan we sterk