Ons werk

Ons werk rust op twee pijlers

Tijdelijke opvang van huisdieren bij gastouders

In de eerste plaats helpen wij bij de opvang van huisdieren. Dit doen wij door huisdieren tijdelijk onder te brengen bij zorgvuldig geselecteerde gastouders, pensions of andere opvanglocaties. Hierdoor kan de eigenaar, samen met de vrouwen-/mannenopvanglocatie waar zij/hij verblijft aan haar of zijn leven werken. Op het moment dat de eigenaar weer in staat is om voor zichzelf en het dier te zorgen, worden de twee herenigd. Het gaat jaarlijks om meer dan 160 huisdieren. Dit zijn grotendeels honden en katten, maar we hebben ook knaagdieren en vogels geplaatst.

Interesse om gastgezin te worden? Meld je dan onderaan deze pagina aan!

Transitie naar diertoegankelijke opvanglocaties

Naast ons werk als regelaars voor opvang, voeren wij een actieve politieke lobby. Met deze lobby proberen wij het gebrek aan opvang voor huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld op de kaart te zetten. Dit doen we op nationaal en regionaal niveau. Hierbij fungeren wij nu al als adviesorgaan en partner voor verschillende vrouwen-/mannenopvangorganisaties die interesse hebben in en gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn.

Want dat is ons uiteindelijke doel: dat cliënten hun huisdieren mee kunnen nemen naar de opvanglocatie, zodat zij samen kunnen herstellen van de gewelddadige thuissituatie. Mendoo ontzorgt de medewerkers van de diertoegankelijke opvanginstellingen door alles rondom het (houden van het) huisdier te coördineren. Mendoo helpt daarmee zowel de dieren als de mensen  in de opvang. De  blijvende band tussen mens en dier zorgt uiteindelijk voor een effectiever hulpverleningstraject. Een echte win-win-situatie.