Organisatie

Mendoo is een anbi-stichting die zich inzet voor kwetsbare mensen en hun huisdieren. Onze organisatie helpt mensen in Nederland die afzien van professionele hulp, omdat ze daardoor hun huisdier kunnen kwijtraken. Het gaat vooral om slachtoffers van huiselijk geweld, maar ook om daklozen en mensen met psychische of verslavingsproblemen. Door het bieden van professionele en vooral ook liefdevolle zorg voor hun dieren accepteren zij eerder hulp. Hun herstel verloopt vaak veel beter, juist doordat ze weten dat hun maatje het goed maakt.

Kijk hier hoe jij gastouder kunt worden of een financiële bijdrage kunt leveren.

Oorsprong

Mendoo begon in 2014 als reactie op het rapport Huiselijk geweld en dierenmishandeling in Nederland. In dit onderzoek zijn vrouwen met huisdieren uit verschillende Blijf-van-mijn-lijfhuizen door heel Nederland geïnterviewd. De meest schokkende conclusie is dat 41% van deze vrouwen hun hulpvraag heeft uitgesteld, omdat er geen opvang was voor hun huisdier. Dit uitstel duurde gemiddeld een jaar.

Mendoo heette destijds ‘Stichting Blijf van mijn Dier’ en opereerde onder de vleugels van het IFAW (International Fund for Animal Welfare). De opvang van huisdieren werd toen nog uitsluitend aangeboden aan slachtoffers van huiselijk geweld.

Vanwege de groeiende (hulp)vraag is onze organisatie inmiddels een zelfstandige anbi-stichting. ‘Blijf van mijn Dier’ is nu alleen nog de naam van ons project voor slachtoffers van huiselijk geweld. Mendoo is de overkoepelende stichting die zich richt op alle kwetsbare mensen die professionele hulp willen en een huisdier hebben.

Helaas is de opvang van de huisdieren van deze mensen nog altijd niet overal goed geregeld. Kijk hier hoe jij ons kunt helpen.

Bestuur

Mendoo wordt bestuurd door een duo-directie en gecontroleerd door een onafhankelijke raad van toezicht.

Raad van toezicht:
Voorzitter Erik Prakken, investment manager
Vice voorzitter Margje de Jong, directeur dierenambulance organisatie
Fit Lid Olga Bleijenberg, office manager
Kwiek Lid Marijn van Delden, dierenarts
Taai Lid Noor Evertsen, juridisch specialist dieren

Directie/bestuur:
Rianne Haaijema
Linda de Regt