Gemiddeld zit in elke schoolklas één kind dat slachtoffer is van mishandeling
De 8-jarige Bastiaan was in de klas vaak afwezig en het leek alsof hij zich in een soort dromenwereld bevond. Als de leerkracht hem niet iedere keer betrok bij de les, kon hij uren naar buiten blijven kijken. Echter wanneer er een gespannen sfeer hing in de klas of er was teveel omgevingslawaai van bijvoorbeeld werkzaamheden in de straat, was Bastiaan snel overprikkeld. De leerkrachten dachten eerst aan ADD of een vorm van autisme. Maar toen hij een keer zijn lange mouwen opstroopte omdat de zon fel scheen en het bloedheet was in de klas zag de leerkracht allerlei blauwe en gele plekken op z’n bovenarm. In de pauze riep de leerkracht hem bij zich en vroeg hem voorzichtig wat er was gebeurd. Hij begon te huilen en liep rennend de klas uit. Met veel geduld kwam de leerkracht er later achter dat Bastiaan thuis ernstig mishandeld werd.
“Gemiddeld zit in elke schoolklas één kind dat slachtoffer is van mishandeling. Dat is er één te veel. Samen hebben we de verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten.Maar hoe doe je dat? Daar vragen we expliciet aandacht voor tijdens de Week tegen Kindermishandeling. Door het delen van ervaringsverhalen, kennis en het organiseren van activiteiten tijdens de week bieden we je handvatten waarmee je jouw aanpak van kindermishandeling kunt versterken.”
Signalen van huiselijk geweld herkennen
Kinderen spelen, ravotten, vallen en staan weer op. Ze kunnen daarbij allerlei blauwe plekken oplopen. Hoe kun je als leerkracht signalen herkennen van kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld? Als leerkracht heb je te maken met verschillende kinderen. De een heeft ADHD, de ander is hoog sensitief en weer een ander heeft autistische trekken. Het is niet altijd even makkelijk met al die verschillende kinderen om de signalen van mishandeling te herkennen. Misschien heb je wel een onderbuikgevoel, maar hoe kom je er daadwerkelijk achter dat er ook echt iets speelt achter de voordeur van een onschuldig kind?
E-learning
Hoe meer je hierover weet, hoe eerder je de signalen leert (her)kennen. Mede daarom heeft Mendoo een E-learning ontwikkeld. In deze E-learning leer je meer over de signalen van kindermishandeling, maar ook dierenmishandeling. Uit onderzoek blijkt namelijk dat verschillende vormen van mishandeling vaak niet op zichzelf staan. Bovendien leer je in deze training hoe je dit bespreekbaar kan maken!