Help mee door een huisdier op te vangen

Om de dieren zo goed mogelijk op te kunnen vangen, werkt Mendoo samen met gastouders verspreid over heel Nederland. Hoe groter ons gastouderbestand hoe meer dieren we kunnen helpen. Jaarlijks vangen we meer dan 160 dieren op. Als gastouder zorg je ervoor dat de dieren in een huiselijke sfeer verblijven. Hierdoor ervaren ze minder stress en krijgen ze rust, aandacht en tijd om te herstellen.

Voorwaarden

Om gastouder van Mendoo te kunnen worden, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je bent bereid een opvangdier tot maximaal 12 maanden op te vangen.
 • Je besteedt veel tijd en aandacht aan het opvangdier.
 • Iedere twee weken geef je een update over het opvangdier.
 • In je huis is een rustige en veilige ruimte waar het opvangdier zich terug kan trekken.
 • Wanneer de situatie daarom vraagt, ben je bereid om mee te werken aan een behandeltraject van een dierenarts en/of gedragstherapeut.
 • Indien mogelijk, draag je financieel bij aan de verzorging van het opvangdier.
 • Je bent je ervan bewust dat het om tijdelijke opvang gaat.

Huisdieren die uit een huiselijk geweld situatie komen, kunnen tekenen van angst, stress en andere symptomen van trauma vertonen. Niet alle dieren vertonen dit soort gedrag, maar je moet er wel rekening mee houden. We waarborgen altijd de anonimiteit van onze gastouder(s).

Word gastouder

Wanneer je interesse hebt, meld je dan aan als gastouder via het contactformulier. Nadat je aanmelding bij ons binnen is gekomen, zullen wij contact met je opnemen om een afspraak te maken voor een telefonische intake. Tijdens deze intake leren we elkaar beter kennen en wordt er besproken of je een gastouder van Mendoo kunt worden. Is dit het geval, dan wordt er een afspraak gemaakt voor een huisbezoek. Een medewerker van Mendoo zal bij je langskomen om persoonlijk kennis te maken en een indruk te krijgen van de woon- en gezinssituatie waarin het opvangdier terecht zal komen. Wanneer zowel jij als wij na dit bezoek positief zijn over de samenwerking, dan word je opgenomen in het gastouderbestand van Mendoo en kun je benaderd worden voor plaatsing van een dier.

Een gastouder vertelt:

“In 2015 kwam ik een advertentie tegen op Facebook: gastgezinnen gezocht voor honden of katten. Ik nam contact op, waarna iemand van Mendoo langskwam voor een leuk en goed gesprek. Nu gaat dat misschien digitaal. Al snel kreeg ik mijn eerste opvangpoes, Cato. Haar “baasje” was nog maar achttien en had geen goed huis.

Na een paar maanden kreeg ik de vraag of ik Cato misschien wilde houden. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Inmiddels heb ik acht katten tijdelijk opgevangen. Gelukkig gaat dit altijd goed samen met Cato.

Het is de bedoeling dat een dier tot maximaal een jaar blijft. Dat is niet erg, ik weet waarvoor ik het doe. Daarom maak ik ook graag foto’s en video’s van de katten. Hun maatjes maken zich soms toch zorgen en dat snap ik. Het is fijn om deze dieren en mensen te helpen. Toch is het overdragen soms nog lastig. Gelukkig heb ik Cato, dat maakt het makkelijker.”

Contact

Je gegevens blijven strikt vertrouwelijk en zijn alleen bij Mendoo bekend.


  Beschikbaar voor opvang van grotere honden zoals herders, staffords en pitbulls *

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen *