Meldpunt 144 is dé plek waar melding gedaan wordt van dierenmishandeling en -verwaarlozing. 144 maakt vervolgens meldingen aan voor de dierenpolitie, LID en NVWA, zodat dieren in nood zo snel en effectief mogelijk gered kunnen worden.
Ook het team van Mendoo werkt samen met Meldpunt 144 en de politie in Nederland. Dit doen we op twee manieren:
1
We geven zeven keer per jaar een gastles op de politieacademie aan aankomende (dieren)politieagenten over ons werk en de sterke link tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling. Agenten leren op deze manier, wanneer zij ter plaatse komen na een melding, verder te kijken naar alle leden van het gezin. Mensen én dieren. Wanneer er huiselijk geweld plaatsvindt, is er vaak sprake van dierenmishandeling. En andersom. Daarnaast weten agenten ons na zo’n gastles te vinden, wanneer eigenaren een huisdier hebben als zij zelf voor een tijdje binnen een opvanginstelling of kliniek aan het eigen herstel gaan werken.
2
De dierenpolitie is onze vaste partner bij casussen met onvoldoende dierenwelzijn. Ons uitgangspunt is altijd het bewaken van dierenwelzijn en het welzijn op peil brengen en houden. Huisdieren herenigen we alleen met de oorspronkelijke eigenaar, wanneer zowel mens als dier krijgt wat het nodig heeft. Gelukkig is dat negen van de tien keer het geval. Maar waar jij normaal melding zou doen bij 144, doen wij dat dus ook. Op die manier wordt de casus door 144 overgedragen aan de dierenpolitie of LID.
Hieronder delen we graag de redenen om melding te doen bij 144
Zie je gewonde of dode dieren, of dieren die gevaarlijk zijn?
Zie je een (gewond) dier in nood of is een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen eromheen, bel je met 144.
Daarnaast kan 144 je ook helpen met doorverwijzing naar de juiste dierenambulance in geval van:
- Gevonden dode kleine dieren (zoals vogels en egels);
- Gevonden dode huisdieren;
- Gevonden gewond of klein wild.
Zie je dieren mishandeld of verwaarloosd worden?
Ben je getuige (geweest) van dierenmishandeling of verwaarlozing? Meld dit dan bij 144.
Er is sprake van dierenmishandeling wanneer een dader opzettelijk en zonder redelijk doel een dier pijn doet of verwondt. Bij mishandeling van dieren is de verklaring van één of meer ooggetuigen vaak onontbeerlijk om de dader(s) aan te spreken en/of te vervolgen.
Bij verwaarlozing kun je denken aan dieren die geen of onvoldoende voer, water en/of medische zorg krijgen van de eigenaar. Ook het onthouden van de nodige verzorging aan vacht, nagels, hoeven en/of gebit kunnen reden zijn om melding te doen.
De maximale gevangenisstraf voor het mishandelen of verwaarlozen van een dier is drie jaar. De maximale geldboete is € 19.500.
Zie je dieren met onvoldoende huisvesting?
De wijze waarop dieren zijn gehuisvest kan ook een reden zijn om melding te doen bij 144. De Nederlandse wet voorziet in een (beperkt) aantal regels en voorschriften waaraan de huisvesting van dieren moet voldoen.
Wat meld je niet bij 144?
Om te voorkomen dat je voor je melding meerdere malen wordt doorverbonden of doorverwezen, vind je hier een overzicht van instanties waar je terecht kunt voor meldingen waarbij het dierenwelzijn niet in het geding is.
- Gevonden dood groot wild: 0900-8844;
- Overlast van dieren (blaffende honden e.d.): je wijkagent via 0900-8844;
- (Overlast van) zwerfkatten: lokale afdeling van de Dierenbescherming;
- Vermiste/gevonden huisdieren: lokale dierenambulance en/of Stichting Amivedi.