Noodopvang dieren

Wanneer huisdieren niet mee mogen naar een vrouwenopvanglocatie kan Mendoo hulp bieden door het huisdier onder te brengen bij geselecteerde gastouders.
Hierdoor krijgt de eigenaar de mogelijkheid om in de opvanglocatie hulp te ontvangen, zonder zich zorgen te maken over het lot van het geliefde huisdier.

Hulp nodig

Ben je in een situatie terecht gekomen waar je zonder hulp niet meer uit komt? En ben je in het bezit van een huisdier welke je niet achter durft te laten uit angst voor geweld gericht op jouw huisdier? Dan kunnen we er samen voor zorgen dat jij toch de hulp kunt krijgen die nodig is om het geweld te stoppen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over jouw huisdier.

Hulpverlener

Werk je in een vrouwenopvanglocatie en zou je graag zien dat ook jouw organisatie dieren toe laat? Of heb je te maken met een cliënt die de stap niet durft te zetten om weg te gaan vanwege het huisdier? Of in het herstelproces niet verder komt door zorgen over het (achtergebleven) huisdier? Wij kunnen er samen voor zorgen dat jouw cliënt(en) zich niet langer zorgen hoeft te maken over het huisdier.

Gastouder

Wil je graag een bijdrage leveren door tijdelijk de zorg van een huisdier op je te nemen? Heb je voldoende tijd, ruimte en aandacht voor een huisdier om ervoor te zorgen dat het tot rust komt en kan herstellen? Dan nodigen wij je heel graag uit om je aan te melden als gastgezin van Mendoo!

De noodopvang

De noodopvang van Mendoo is bedoeld voor huisdieren die niet met de eigenaar mee mogen naar een vrouwenopvanglocatie. Om ervoor te zorgen dat mensen niet belemmerd worden in het zoeken naar hulp, bieden we noodhulp aan waarbij de huisdieren tijdelijk worden opgevangen bij gastouders.

Goed om te weten:

  • Al onze gastouders hebben een uitgebreid aanmeldingstraject doorlopen zodat we er zeker van kunnen zijn dat de dieren op de juiste plek verblijven.
  • Een belangrijke voorwaarde om gebruik te maken van onze noodopvang is de aanwezigheid van een hulpverlener. We willen er zeker van zijn dat iemand daadwerkelijk de stap zet om uit de gewelddadige situatie te stappen.
  • De maximale opvangperiode is 1 jaar. Dit is iets langer dan de gemiddelde opvangperiode in een vrouwenopvanglocatie. We willen er namelijk voor zorgen dat iemand ook de tijd krijgt om een nieuwe plek voor zichzelf en het huisdier in te richten zodat een dier in alle rust terug kan keren naar huis.
  • Er is geen fysiek contact mogelijk tussen eigenaar en het huisdier ten tijde van de noodopvang. Een moeilijke beslissing, maar veiligheid staat voorop en hiermee creëren we ook rust voor het huisdier en uiteindelijk ook de eigenaar. Wel ontvangt de eigenaar regelmatig een update over het welzijn van het huisdier en is er tussentijds altijd ruimte voor het stellen van vragen of doorgeven van informatie.

Het doel van de noodopvang is om mens en dier de tijd te geven om te herstellen om ze uiteindelijk weer te herenigen.

Een gastouder vertelt:

Door tijdelijk voor een dier te zorgen help je mensen en dieren in de knel. Een oplossing waar je zelf bovendien nog eens veel vreugde aan beleefd! Oftewel, een win-win-win situatie…!