Wat moet je doen voordat je vlucht met je huisdier?
Wanneer je besluit om de situatie van huiselijk geweld te ontvluchten met jouw huisdier is het verstandig je hier goed op voor te bereiden. Lees in dit artikel de punten waar je op moet letten.
Eigenaarschap
Mocht het tot een rechtszaak komen, dan is het belangrijk dat je kunt bewijzen dat jij de eigenaar en hoofdverzorger van het dier bent. Bewijsmateriaal kan bijvoorbeeld bestaan uit adoptiepapieren en dierenartsrekeningen op jouw naam, maar ook aan betalingsbewijzen van de trimmer, hondenschool, dierenwinkel etc. Ook verklaringen van mensen die bevestigen dat jij de hoofdverzorger bent en/of dat het dier mishandeld wordt, kunnen heel waardevol zijn.
Chipregistratie
Wanneer het dier gechipt is, controleer dan of jouw (ex-)partner niet als contactpersoon geregistreerd staat. Zorg ervoor dat de chip op jouw naam geregistreerd staat. Als je dier via Mendoo wordt opgevangen, kan Mendoo je helpen met de chipregistratie.
De vlucht zelf
Als je besluit te vertrekken, bespreek dan met je hulpverlener van Veilig Thuis dat je ook een huisdier hebt. Maak samen een plan hoe je dier in veiligheid gebracht kan worden. Mendoo kan hier in meedenken.
Zorg dat je je huisdier, samen met de benodigdheden én het paspoortje, meeneemt naar een veilige plek. Bij sommige vrouwenopvanglocaties is het mogelijk om je huisdier mee te nemen. Als dat niet kan, kan Mendoo – afhankelijk van jouw gemeente – het dier bij een anonieme gastouder opvangen.
Na de vlucht
Het effect van huiselijk geweld op de dieren zelf moet niet onderschat worden. Als je huisdier op een veilige plek is, kan je dier bijvoorbeeld agressief of angstig gedrag vertonen. De inzet van een gedragstherapeut voor dieren kan wenselijk zijn om weer te kunnen herstellen van de trauma’s die zij in de onveilige situatie hebben opgelopen. Mendoo kan hier een rol in spelen als jouw dier bij een gastouder verblijft of als jij met je dier bij een vrouwenopvanglocatie verblijft.